Barn och ungdom

Imam Sajjad(A) föddes den 5:e Sha’ban i Medina. Hans mor är känd som Shahrbanoo, dotter till en persisk före detta kung som hette Yazgard. Hans far är Imam Hossein(A), Profetens(S) barnbarn. Hans äldsta broder var Ali Akbar(A) och hans yngsta broder var Ali Asghar(A).

Imam Sajjad(A) levde en stor del av sitt liv i Medina. När Imam Sajjad(A) var barn blev han vid ett tillfälle sjuk. Hans far, Imam Hossein(A) frågade honom: ”Hur mår du min son? Är det något du önskar så att jag kan förse dig med det?” Trots hans unga ålder svarade han: ”O fader, min önskan är enbart en sak, att Gud placerar mig bland de som är evigt belåtna och tillfredsställda med allt Han bestämmer för dem”.

Under Imam Sajjads(A) liv

En dag stod en man framför Imam Sajjad(A) och sa ett fult ord till Imamen(A). Men Imamen(A) svarade inte mannen något och mannen gick. Imamen(A) reciterade följande vers inför folket som satt där: “Gud älskar de som undertrycker sin ilska och förlåter folket.” Därefter gick de till mannens hus. När Imamen(A) kom fram till huset förväntade sig mannen ett bråk och trodde att Imamen(A) hade kommit för att ge igen. Men när han stod framför honom sa Imamen(A): “Om det du sa till mig för ett tag sedan stämmer och det finns inom mig, så må Gud förlåta mig. Och om det du sa inte finns inom mig, så må Gud förbarma sig över dig.” När mannen såg hur Imamens(A) betedde sig, skämdes han väldigt mycket över vad han hade sagt till Imam Sajjad(A) och sa: “Jag sa till om dig det som inte finns inom dig, och jag förtjänar de orden själv.”

Imam Sajjad(A) följde med Imam Hossein(A) till Karbala. Imam Sajjad(A) blev sjuk under Ashura-dagen och kunde därför inte delta fysiskt i striden. Han togs tillfånga av Yazids arme och fick gå tillsammans med kvinnorna i Imam Hosseins(A) följe i flera dagar i öknen till Yazids palats. Imam Sajjad(A) var väldigt modig. Trots att han stod i kedjor inför Yazid, talade han öppet om Yazids förtryck och utmanade honom.

Imam Sajjads(A) sista tid i livet

Imam Sajjad(A) var mycket from och spenderade det mesta av tiden till att dyrka Gud, och fick därför  titeln Sayyed al-Sajjidin och Zayn al-Abidin.

Efter Imam Hosseins(A) martyrskap åkte Imam Sajjad(A) tillbaka till Medina. Där hjälpte han folket att hitta tillbaka och stärka sin relation till Gud. Många duaa (åkallelser) som vi läser kommer från Imam Sajjad(A). Den 25:e dagen av månaden Muharram, och vid 57 års ålder förgiftades Imam Sajjad(A) av Walid bin Abdul Malik, umayyadernas khalif, och Imamen(A) blev martyr.