Barn- och ungdomstiden

Den 11:e dagen av månaden thul-Qe’da föddes en son i Imam Kadhims(A) hus. Han hette Ali och fick titeln Ridha. Imamens(A) mor hette Najmiyya och var en vis och troende kvinna. Redan från barndomen följde Imam Ridha(A) med sin far. Imam Kadhim(A) berättade flera gånger för sina vänner: Han [Imam Ridha(A)] är Imamen(A) efter mig.” 

Makhzumi var en nära vän till Imam Kadhim(A). Makhzumi berättade att en dag samlade Imam Kadhim(A) ihop sina vänner och sa: “Jag bjöd in er att vara vittnen till att detta barn är min efterträdare.”

Under Imam Ridhas(A) liv

En dag när Imam Ridha(A) var på väg från Medina till Khorasan, passerade han genom några skogar. Imamen(A) såg en jägare som försökte fånga ett rådjur. Hon var skrämd, sa något till Imamen(A) och han förstod vad hon sade. Han vände sig mot jägaren och sa: “Släpp det här rådjuret för den vill mata sina ungar. Den har lovat att återvända. Jag kan garantera detta för dig.” 

Jägaren släppte rådjuren av respekt för Imamen(A) och rådjuren gick därifrån. Jägaren förväntade sig inte att rådjuret skulle komma tillbaka. Efter en stund såg han att rådjuret kom tillbaka med hennes barn. Jägaren blev överraskad och bestämde sig för att inte fånga hjorthonan.
Imam Ridha(A) blev känd som zamen, en person som säkrar andras välgång och skyddar.

Kalifen under Imam Ridhas(A) tid hette Mamoon. Mamoon var slug och listig. Han annonserade att Imam Ridha(A) kommer att vara hans arvtagare och härskaren efter honom. Folk började tvivla och undrade om Imam Ridha(A) var på Mamoons sida.

Imam Ridhas(A) sista tid i livet

På natten till hans martyrskap såg Imamen(A) en dröm. I sin dröm såg han Profeten(S) säga: “Kom till oss i morgon, det vi har till dig är bättre än det tillstånd du är i.”

Harsama, en nära vän till Imamen(A), återberättar: “Imam Ridha(A) gick upp mitt på natten och frågade efter mig. Jag tog på mig mina kläder och gick till Imamen(A). Han sa till mig: “Mamoon har bestämt sig för att förgifta mig med vindruvor imorgon. Var medveten om att efter mitt martyrskap vill han tvätta min kropp. Säg till honom att inte göra det, då min son kommer att komma från Medina och kommer att tvätta min kropp utan att alla andra vet om det.

Sedan kommer de att bära mig till Haruns (Mamoons fars) grav. Mamoon kommer vilja begrava mig bredvid honom. Men hur de än gräver i jorden så kommer de att misslyckas med att gräva en grop. Säg då till Mamoon att gräva jorden framför graven så kommer en färdig grav att dyka upp.” 

Mamoon förgiftade Imam Ridha(A) med vindruvor i Toos, en stad i Iran. Imamen(A) blev martyr den sista dagen i Safar, år 203 e.H. när Imamen(A) var 55 år gammal.