Adl (Gudomlig rättvisa)

Adl betyder att Gud är rättvis. Men vad betyder rättvisa? Rättvisa betyder inte att allt ska alltid delas lika mellan alla. Rättvisa betyder istället att var och en ska få det som den har rätt till och det som passar den.

Tänk på dessa exempel:

  • Ska två personer få lika mycket mat oavsett hur gamla eller hungriga de är?
  • Ska alla sitta lika långt från tavlan i skolan oavsett hur bra man ser?
  • Ska alla sjuka få lika mycket av samma medicin oavsett vilken sjukdom de har?

Nej, för att om alla får lika så blir det inte bra för någon och det i sig är orättvist. Den som är hungrig behöver mer mat. Den som ser mindre bra behöver sitta närmare tavlan. Den som är mycket sjuk behöver mer och kanske en annan sorts medicin. Så rättvisa är att varje av de får det som den egentligen behöver.

Vill du veta mer?

Gud är alltså rättvis och Hans rättvisa betyder att Han ger varje sak sin rätt. Med andra ord vet Gud vad som är bäst för varje person och ger då varje person så mycket som den personen klarar och behöver.

Så varför finns det orättvisa i världen?

Majoriteten av de orättvisor som vi ser omkring oss finns för att en del människor orättvist tar det som är andras. De ger inte andra deras rättigheter och förtycker dem istället. Då uppstår orättvisa. Exempelvis finns det mycket fattigdom i världen på grund av att en del tar ifrån andra men ger inget tillbaka. Då blir en del extremt rika och en del extremt fattiga, vilket är orättvist.

Även om Gud kan ge en person mer än någon annan så säger Han alltid till den som har fått mer att dela med sig till den som har fått mindre. Det är för att Gud vill att människor ska hjälpas åt och lära sig att dela och samarbeta tillsammans.