Salat (bön)

Bönen är vårt möte med Gud.

Gud älskar oss. Så varje dag kallar Gud på oss och säger till oss att komma till Hans möte och prata med Honom för Han saknar oss. Bönen är en av de bästa sätten att komma nära Gud. Bönen är också ett sätt att söka Guds hjälp när det känns svårt i livet. Genom bönen tackar vi också Gud för alla välsignelser Han har skänkt oss.

Profeten(S) har berättat för oss att bönen är religionens pelare. Det betyder att bönen är väldigt viktigt och påverkar många saker. Profeten(S) berättar också att bönen är som en flod och när vi ber är det som att vi tar ett bad som renar oss. Tänk, om vi badar fem gånger om dagen, kommer det finnas någon smuts kvar på vår kropp?!

Vill du veta mer?

En annan speciell sak med bönen är att vår själ kopplas till Gud. Men vi får också en koppling till naturen. T.ex. så använder vi vatten för wodhu (tvagning), vi lägger pannan på den rena jorden, vi lär oss hitta qibla (riktningen mot Kaaba), vi tänker på soluppgången och solnedgången, vi lär oss också disciplin och att hålla oss till bönetiderna och ha fokus under bönen m.m.

Inom Islam ber vi fem dagliga böner. Bönen utförs på ett speciellt sätt och har olika delar.

Lär dig mer om bön